Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2016

Αιμοληψία

Το χειρότερο πράγμα που κάνουν στις ιατρικές σχολές είναι ότι δεν μας μαθαίνουν να παίρνουμε αίμα αντί για αυτού την πρώτη φορά μας δίνουνε τα μπουκαλάκι και την βελόνα μας λένε θάλαμο του ασθενή και πάμε και τα παίρνουμε. Το κακό σε αυτή την περίπτωση είναι ότι οι φοιτητές ιατρικής και οι μετέπειτα ιατροί δεν γνωρίζουν να παίρνουν σωστά αίμα και το μόνο που τους νοιάζει είναι να βρίσκουν φλέβα.



1) Πριν πάρεις αίμα πρέπει πρώτα να πάρεις νεφροειδές ώστε να οργανώσεις τα υλικά σου)



Είναι πολύ άσχημη εικόνα για τον ασθενή να βλέπει να βάζουμε τα υλικά του στο κρεβάτι ή στο γραφειάκι δίπλα από αυτό.

2) Παίρνεις δύο σύριγγες και δύο πεταλούδες Οι πεταλούδες είναι αυτές

.


Υπάρχουν ανάλογα με το διάμετρο σε χρώματα. Θα δουλέψετε κυρίως με τις πράσινες και τις μπλε (μικρότερες). Οι ποστοκαλί χρησιμοποιούνται στις καρδιολογική και στην εντατική. Οι περισσότεροι λένε να παίρνετε με της βελόν της σύριγγας ... είναι λάθος διότι τραυματίζει πιο πολύ το ασθενή. Υπάρχουν και αυτόματα συστήματα με αρνητική πίεση αυτά επειδή είναι ακριβά τα αποφεύγουμε και τα χρησιμοποιούμε μόνο όταν υπάρχει ανάγκη.

3) Επόμενο εργαλείο ειναι το λάστιχο που δενουμε το χέρι . Πολλοί χρησιμοποιούνε τα γάντια. Είναι άσχημη εικόνα αυτό με τα γάντια να μην το δέχεστε να το κάνετε ούτε ως φοιτητές όποιος δεν έχει λεφτά ας πάρει έναν ουροκαθετήρα και τον κόψει...

4) Γάντια , μερικοί συμβουλεύουν να μην φοράμε γάντια ενώ άλλοι κάνουν τρύπα στο γάντι για να έξέχει ένα δάκτυλο για να ψηλαφούμε την φλέβα. Λάθος πρέπει τα γάντια να τα φοράμε για προστασία του ασθενή και δικιά μας. Με το καιρό θα μάθετε να βρίσκετε φλέβα και με τα γάντια.

5) Πριν πάμε στον ασθενή έχουμε 4 βαμβάκια ¨(2 στεγνά και 2 με οινόπνευμα) το ιδανικό ειναι να παίρνουμε μπουκαλάκι με οινόπνευμα αλλά με τον κόσμο που έχει το νοσοκομείο κάτι ΄τετοιο είναι αδύνατο.

ΤΕΧΝΙΚΉ
Χαιρετάμε τον ασθενή. φοράμε τα γάντια μας ώστε να εφαρμόζουν ακριβώς στα χέρια μας. ανοίγουμε την σύριγγα την εφαρμόζουμε στην πεταλούδα, κοιτάμε το χέρι που περίπου θα ψάξουμε , το δένουμε με το λάστιχο. Ψάχνουμε τις φλέβες. Αν ο ασθενής ειναι αγχωμένος ειναι πιο δύσκολο να βρούμε, του λέμε να σφίξει και να ξεσφύξει το χέρι του, διαλέγουμε μια φλέβα, αλείφουμε με κυκλικές κινήσεις το χώρο που θα τρυπήσουμε με βρεγμένο βαμβάκι. Η βελόνα πάει παράλληλα στο δέρμα και μόλις πάμε στο επιθυμητό σημείο πάμε βαθεία ώστε να πετύχουμε την φλέβα που θέλουμε (προσοχή να μην την διαπεράσουμε). Μόλις το σωληνάκι της πεταλούδας δώσει αίμα κάνουμε αναρρόφηση με την σύριγγα. Μόλις αναρροφήσουμε το αίμα βγάζουμε το λάστιχο, στην συνέχεια βγάζουμε με το ένα χέρι την σύριγγα και με το άλλο πατάμε στο δέρμα με το στεγνό βαγμάκι το πατάμε για 10 δευτερόλεπτα. Αποχαιρετάμε τον ασθενή. βάζουμε τα αίματα στα μπουκαλάκια κολάμε τα barcodes του και φεύγουμε.




Στο βίντεο χρησιμοποιεί το αυτόματο σύστημα το οποίο αναρροφεί κατευθείαν το αίμα στα μπουκλάκια υπάρχουν στα δημόσια νοσοκομεία αλλά καλό είναι να μην τα χρησιμοποιούμε για να χρησιμοποιηθούν σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


πάτα κλικ στην εικόνα να μπεις στο guest book