Πέμπτη 17 Ιουνίου 2010

Το κατσίκι μιλάει για το πως προκύπτουν οι τάσεις των βάσεων.

Εκτιμήσεις βάσεων  θα  κάνω όταν βγουν και επίσημα τα αποτελέσματα. Σε αυτήν την ανάρτηση θα περιγράψω την αντιστοιχία  ανάμεσα στην δυσκολία των θεμάτων και στην τάση των  βάσεων, έτσι θα καταλάβετε την λογική που θα στηριχθείτε χωρίς να λογαριάζετε τα λεγόμενα των βασεολόγων που θα παρελάσουν σε λίγο καιρό στην τηλεοραση και στς εφημερίδες.
Πολλοί πιστεύουν (ακόμα και καθηγητες) ότι όσο πιο εύκολα είναι τα θέματα τόσο πιο πολύ ανεβαίνουν οι βάσεις. Είναι  λάθος. Για να γίνω πιο κατανοητός έφτιαξα 2 διαγράμματα που στον άξονα τον y έχουμε την τάση των βάσεων και και στον άξονα τον χ την ευκολία  των θεμάτων. Το σχήμα α) είναι λανθασμένο (γιατί στατιστικά δεν ισχύει). Αυτό που συμβαίνει είναι το σχήμα β) το οποίο δείχνει μια καμπύλη κορεσμού. Η κορυφή της καμπύλης αντιστοιχεί στις υψηλόβαθμες σχολές. Στις μεσές και στις χαμηλές ως προς τις βάσεις σχολές τα πράγματα ειναι ανάλογα (δηλαδή όσο δυσκολότερα ειναι τα θέματα τόσο πιο μεγάλη ειναι η βάση) αυτό όμως δεν συμβαίνει για τις υψηλόβαθμες σχολές. Οι υψηλόβαθμες σχολές στην καμπύλη είναι σταθερές για θέματα του ίδιου περίπου επιπέδου (μόνο αν βάλουν πάρα πολύ δύσκολα θέματα η τάση των βάσεων θα γίνει ανάλογη με την δυσκολία των θεμάτων) για αυτό εγώ ως κατσίκι θεωρώ το σύστημα με τις δέσμες πιο δίκαιο (για τους υποψήφιους), τα θέματα ήταν πιο δύσκολα με αποτέλεσμα η καμπύλη να ειναί στα χαμηλά επίπεδα.


Για φέτος λοιπόν έπεσαν ελαφρά πιο δύκολα θέματα από πέρσι χωρίς να θεωρόυνται δύσκολα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ελαφριά πτώση των βάσεων στις μεσες και χαμηλόβαθμες σχολές (η πτώση  θα γίνεται βαθμιαία  στις  χαμηλοβάθμες μεγαλύτερη). Στις υψηλόβαθμες σχολές οι βάσεις θα παραμεινουν ίσες  (με μικρές αυξομοιώσεις). 

Σε αυτή την λογική στηρίζονται οι βασελόγοι κάθε χρόνο (λαμβάνουν υπόψη την δυσκολία των θεμάτων και την περσίνη βάση της σχολής και τις χωρίζουν σε κατηγορίες (υψηλόβαθμες, μεσαίες, χαμηλόβαθμες). Αν θέλετε να το επιβεβαιώσετε αυτό που σας λέω αγοράστε μια εφημερίδα που θα λέει τις τάσεις και φτιάξτε την καμπύλη (για μια κατεύθυνση) θα δείτε και μόνοι σας ότι θα προκήψει η καμπύλη β) που σας ζωγράφισα. 

Σύντομα θα σας εξηγήσω περί 10% (και πότε ευνοει έναν υποψήφιο το σύστημα του 10%)

2 σχόλια:


πάτα κλικ στην εικόνα να μπεις στο guest book